AS BESTEMMING

Na de crematie mag er, volgens de wet, een maand lang niets met de as gebeuren. De as bus wordt bewaard in de algemene nis van het crematorium. In deze periode hebben de nabestaanden de gelegenheid om een beslissing te nemen over de as bestemming. Na deze periode zal de as door het crematorium worden vrijgegeven aan de nabestaanden. De keus kan dan kenbaar gemaakt worden: men wil de as - geheel of gedeeltelijk - verstrooien of de as wordt in een sierurn geplaatst.

Sierurn

Thuis wordt de as meestal bewaard in een sierurn, met daarin een as bus of as zak, afhankelijk van de grootte en het model van de sierurn. De sierurn kan een mooie plek in huis (of in de tuin) krijgen. De Urnenwinkel biedt u een grote keus aan sierurnen voor in huis of in de tuin.

Urnenmuur en urnentuin
De meeste crematoria en begraafplaatsen hebben een columbarium of urnenmuur. Dit is een muur met nissen waar (sier) urnen neergezet kunnen worden. Vaak kan men deze nis zelf uitzoeken. De urnen die in een urnenmuur geplaatst worden, moeten vocht- en vorstbestendig te zijn. Ook worden er vaak persoonlijke dingen bij de urn gezet, zoals een foto of andere dierbare spullen die aan de overledene doen denken.
Soms ook worden de nissen afgedicht met een afdekplaat van graniet, of glas, waar men de persoonlijke gegevens op kan laten graveren.

In een urnentuin, vaak een mooi en groen aangelegd gedeelte op het terrein van het crematorium of de begraafplaats, worden de urnen boven de grond geplaatst. Hier moet eveneens rekening worden gehouden met de kwaliteit van de urn (weersbestendigheid) en moet er een zuil of onderplaat onder de urn geplaatst worden.

Binnen columbarium
Ook bestaan er geheel overdekte en afgesloten binnen columbaria. Hierin kunnen meerdere soorten urnen een plek krijgen omdat deze ruimten minder vochtig en koud zijn.

Urnengraf
Ook kan men de urn op of in een bestaand graf bijzetten. Dit kan in een familiegraf, als de ene partner begraven wil worden en de ander gecremeerd.
Eveneens bestaan er speciale urnengraven; een graf met een kleiner oppervlak, waar de urn meestal in een betonnen keldertje ondergronds komt te staan. Daar bovenop plaatst men dan een urnengraf monument, voorzien van persoonlijke gegevens. Deze zijn er in vele soorten en maten. In onze showroom is een aparte hoek ingericht met urnengraf monumenten.
Per crematorium of begraafplaats zijn er regels opgesteld omtrent het (bij) plaatsen van urnen op of in graven; wij kunnen u hierover informeren.

De as verstrooien
Ook kiezen mensen er voor om de as (of een gedeelte daarvan) te verstrooien op een mooie plek.
Dat kan bijvoorbeeld op zee, in speciale natuurgebieden of op het verstrooiveld bij het crematorium. Voor het verstrooien op zee (of b.v. in een meer) bestaan er ecologische urnen, welke geheel oplossen en waarbij de as zich langzaam vermengd met het water.
Wanneer men een gedeelte van de as verstrooit en een toch een klein deel wil bewaren, kunt u hiervoor een mooie mini urn, asbeeld of gedenksieraad gebruiken.

 


Klik hier om terug te gaan naar boven.

Disclaimer website                                                                                   Copyright 2016

  
Home ~ Urnen ~ ~ Mini urnen ~ ~ As sieraden ~ ~ Kinderurnen ~ ~ Dierenurnen ~ ~ Budget urnen ~  ~Urnengraf monument~
~ Urnen met tekst voorbeeld ~
 
~ Referenties ~


De Urnenwinkel

Stephensonlaan 44

1222 NX Hilversum

Tel. 035-7130305


Urnenwinkel@hotmail.comWinkel-
o
peningstijden:

maandag:
GESLOTEN

dinsdag:
UITSLUITEND OP AFSPRAAK


woens. t/m vrij. 11.00 tot 17.00 zaterdag:            10.00 tot 16.00

 

Bestellen:

Stuur een e-mail naar: urnenwinkel@hotmail.com onder vermelding van de model-code(s).
U krijgt snel bericht terug!