As bestemming en mogelijkheden

Na een crematie wordt de as gedurende een maand bewaard in de algemene nis  bij het crematorium. Dit is wettelijk bepaald en wordt ook wel de 'bedenktijd'  genoemd.
In deze periode hebben nabestaanden de gelegenheid om te beslissen wat men  met de crematie as gaat doen.
Ook kan het zijn dat de overledene, bij leven, aangegeven heeft wat met de as  moet gebeuren.

Na deze maand kan de as bij het crematorium worden opgehaald. 
Meestal in een as bus of strooikoker.
Dan kan er een definitieve bestemming aan de crematie as gegeven worden.

De mogelijkheden van as bestemming op een rij:
- As bewaren, in bijvoorbeeld een urn of as beeld
- Verdelen van de as onder nabestaanden
- As verwerken, in bijvoorbeeld een as sieraad
- Begraven van de as
- Verstrooien van de as
- As meenemen naar het buitenland.  De as bewaren

In Nederland zijn veel mogelijkheden voor as bestemming en nagedachtenis; er kan en mag veel. Men kan besluiten de as mee naar huis te nemen of de as te bewaren bij het crematorium of de begraafplaats. Vaak kiezen mensen ervoor de urn dichtbij te bewaren. Op een mooie plek thuis of in de eigen tuin. 

As kan bewaard worden in een mooie
sierurn. Er zijn veel soorten en mooie modellen. In sommige sierurnen is ruimte voor een hele as bus. In andere urnen wordt de crematie as in een as zak, of direct in de urn geplaatst.
Of de as bus in de sierurn past, is afhankelijk van het model van de urn en model van de as bus. Tegenwoordig worden door de diverse crematoria steeds meer verschillende modellen as bussen uitgegeven. 

Ook kan een urn in een
urnenmuur (columbarium) bewaard worden. De meeste crematoria en begraafplaatsen beschikken over een urnenmuur met nissen, waar urnen geplaatst kunnen worden.
Bij de aanschaf van een urn voor in een nis moet rekening worden gehouden met de vorstbestendigheid van de urn, de maat van de nis en maat van de urn.
In sommige gevallen worden urnennissen afgedicht met een afdekplaat van graniet, glas of keramiek. 
 
Diverse crematoria beschikken daarnaast over een
binnencolumbarium. Hierin kunnen urnen van uiteenlopende materiaalsoorten een plek krijgen. In deze overdekte, goed afgesloten en soms verwarmde binnen ruimte is de urn beschut tegen vocht, vorst en zon.

Ook kan een urn op of in een
(urnen) graf worden bijgezet. Dit kan een bestaand familiegraf zijn, als de ene partner begraven wil worden en de andere kiest voor crematie.
Bovendien zijn er speciale urnengraven. Een graf met een kleiner oppervlak, waarbij een urn boven- of ondergronds kan worden geplaatst.  Per crematorium of begraafplaats zijn er regels opgesteld omtrent het (bij) plaatsen van een urn op of in een graf.

                 


Kleine urn

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een kleine urn of mini urn. Omdat de as wordt verdeeld onder nabestaanden of omdat men een gedeelte crematie as gaat verstrooien en slechts een klein deel bewaart.
Er zijn veel mooie mini urnen en kleine urnen verkrijgbaar, in veel verschillende materialen en kleuren. Maar ook kleine as beelden, fotolijstjes met as reservoir, knuffelstenen, as rozen, as vlinders en versteend houten as objecten.

Steeds vaker komt het voor dat mensen, naast het bewaren van as in een kleine urn, ook een klein beetje as bij zich willen dragen. Een mini urn en as sieraad vormen dan een mooie combinatie.

 
In een
as sieraad kan een symbolische hoeveelheid as (of haar) verwerkt worden.
De meeste as sieraden zijn gemaakt van zilver, goud of edelstaal. Er zijn prachtige modellen voor dames en heren, in diverse prijsklassen.

Een deel van de collectie as sieraden kan zelf gevuld worden. Ze hebben een as reservoir met vulopening en een schroefdopje.
Daarnaast bestaat er een eigentijdse as sieraden lijn, waarbij de as op subtiele wijze in het zicht blijft. Aan de voor- of achterzijde van het sieraad. Omdat as ook heel mooi kan zijn. 
In onze winkel wordt de as in het sieraad verwerkt. 
 
Een mooie as hanger, as ring of as armband is voor velen erg belangrijk. Als tastbare herinnering wordt het gedenksieraad altijd dichtbij gedragen. 


De as verstrooien

Ook kan gekozen worden om crematie as, of een gedeelte, te verstrooien op een mooie plek, te begraven of te water te laten. 
Dat kan bijvoorbeeld in een speciaal natuurgebied, in het buitenland, op het strooiveld van het crematorium of op zee.

Op onze website vindt u biologisch afbreekbare urnen, welke na verloop van tijd vergaan in water of in de aarde. De as wordt dan teruggebracht in de natuur.
Bij sommige ecologische urnen kan een kiem of zaadje in de urn toegevoegd worden. Na verloop van tijd zal dan een mooie struik of boom verrijzen, ter herinnering aan de overledene.

Vaak wordt bij het verstrooien van de as toch een klein deel as behouden. Om te verwerken in een mooi as sieraad, mini urn of as beeld, als tastbare herinnering aan de overledene.

 
Klik hier om terug te gaan naar boven.

Disclaimer website                                                                                   Copyright 2024

  
Home ~ Urnen ~ ~ Mini urnen ~ ~ As sieraden ~ ~ Kinderurnen ~ ~ Dierenurnen ~ ~ Budget urnen ~  ~Urnengraf monument~

De Urnenwinkel
Stephensonlaan 44
1222 NX Hilversum


OPENINGSTIJDEN
Om u zo goed mogelijk
van dienst te kunnen
zijn werken wij
OP AFSPRAAK

Maandag:             Gesloten
Dinsdag:               Gesloten
Woensdag:  11.00-17.00 uur
Donderdag: 11.00-17.00 uur
Vrijdag:       11.00-17.00 uur
Zaterdag:    10.00-16.00 uur


TELEFONISCH BEREIKBAAR
WOENSDAG T/M ZATERDAG
TIJDENS OPENINGS-UREN

"mits in gesprek in de winkel"
Telefonisch niet bereikbaar?
Stuur ons een E-Mail.

TEL. 035-7130305

Bestellen:

Stuur een e-mail naar: urnenwinkel@hotmail.com onder vermelding van het model/artikel nummer.
U krijgt snel bericht terug!